Anmeldelse: 4 ud 5 cykelhjul til "Piraten, Kannibalen og de andre landevejsrøvere"

Tonny Worm anmelder i dag sommerens cykelbøger på K-forum. Jakob Staalbys bog får hele 4 ud af 5 cykelhjul:

 
 
Piraten, kannibalen og de andre landevejsrøvere
Jakob Staalby
Illustreret af Ole Rydal
Cornfield Press
Anmeldelse af Tonny Worm, K-forum 
4 cykelhjul
 
Citat:
”Han kan se frygten i deres øjne. De er lamslåede og kan intet stille op. Så smiler han til dem, skubber solbrillerne op i panden og spurter væk fra dem. Store Jan og de andre favoritter ser hjælpeløst til, mens Piratens gule hjul forsvinder som lyn i regnen, op mod toppen af Galibier.”
Om Marco Pantani, Tour de France 1998
 
Cykelhistorier for børn er undertitlen på Jakob Staalbys rigt illustrerede bog, der dog også snildt kan læses af voksne. For som Matti Breshcel skriver i forordet, så er bogen fuld af ”vanvittige fortællinger om drabelige dueller og vilde soloridt. Om folk, der ræser ned ad bjergsider og brager hen over brosten. Og det bedste af det hele er, at de alle bygger på virkelige begivenheder og handler om rigtige cykelryttere.”
                     
Rytterne, der portrætteres, er blandt andre Sean Kelly, Eddy Merckx, Fausto Coppi og Alberto Contador. I alt ni styks, der fanges i karrierens mest skelsættende øjeblik. Kapitlet om Merckx tager således afsæt i Giro d’Italia i 1968, hvor den unge belgier i snestorm og korte ærmer vinder etapen til Tre Cime di Lavaredo og derved grundlægger sin samlede sejr i Giroen det år; den første af Merckx’ i alt 11 Grand Tour-sejre.
                     
Også Bjarne Riis får et kapitel, da Staalby på vellykket vis får dramatiseret danskerens sejr på Hautacam under Tour de France 1996. Her får vi samtidig lidt at vide om cykelmekanik; andre steder perspektiveres der til lungekapacitet (Indurain), tidstab (Eros Poli) og Flandern (Philip Gilbert).
 
Historierne i Piraten, kannibalen og de andre landevejsrøvere er som antydet ikke nye, men til gengæld værd at læse eller genlæse i Staalbys lette og pædagogiske sprogtone.
 

 Læs hele artiklen her

 


4 kommentarer

 • tXobIdKNB

  DkQNipocPZeKJxR
 • jMmyhkopziQg

  bjAosOiCtPf
 • xfuWrQIj

  NXECfzib
 • lVfLaWopjYDhPQt

  npVENUoxzPXaScWs

Skriv en kommentar

Please note, comments must be approved before they are published