Anmeldelse: CYKELSPORTENS SVAR PÅ BØRNEBIBLEN

Anmeldelse bragt på Feltet.dk 6. juli 2018

Boganmeldelse: Piraten, Kannibalen og De Andre Landevejsrøvere

Af Daniel Laursen, Feltet.dk

Jakob Staalby har med Piraten, Kannibalen og De Andre Landevejsrøvere hevet cykelsportens storhed ned i børnehøjde. Bogens barnlige glæde ved sportens store sejre skinner igennem og finder vej til cykelromantikernes hjerte.  

Cykelsport er en majestætisk størrelse. Det er scenen for smertefulde nederlag, store sejre og tronskifter mellem sportens største mestre. Det er derfor, vi elsker sporten.

Det forstår Jakob Staalby. Og endnu vigtigere forstår han at formidle det, så vi genopdager grundene til, at vi elsker cykelsporten.

Piraten, Kannibalen og De Andre Landevejsrøvere tager læseren med en tur tilbage i arkiverne og fortæller fantasifuldt om nogle af historiens største sejre. Vi kommer hele cykelkalenderen rundt - fra Milano-San Remo i marts over brostensklassikerne i april og Tour de France i juli til Lombardiet Rundt i oktober - og får levende fortalt om de modige helte, der bevæger sig ud i selv det værste snevejr for at komme først over målstregen.

Jakob Staalbys børnebog er kræs for kendere pakket ind i eventyrlige rammer med ikoniske karakterer. Tag bare bogens kapitel om Kong Kelly, der i marts 1992 udkonkurrerede Il Capo, Moreno Argentin, og tog sin sidste store triumf på Via Roma i San Remo. Et kapitel, jeg kun kan anbefale alle at læse lige her.

Piraten, Kannibalen og De Andre Landevejsrøvere er fortalt på en fantastisk, fabulerende facon, der gør rytterne til karakterer i forunderlige fortællinger fra landevejen. Forfatter Jakob Staalby er opmærksom på, at kendskab til rytterne ikke skal være en forudsætning for at forstå fortællingernes fascinationskraft. Han sætter en stolthed i at formidle for et publikum, der ikke nødvendigvis kender Philippe Gilbert, men stadig vil kunne forstå, hvorfor Vildsvinet fra Valloniens indædte kamp med Gyldne Greg fra Flandern er så fascinerende. Man kan undre sig over, at forfatteren ikke har fundet plads til et kapitel om Grævlingens sejr i det sneklædte Liège-Bastogne-Liège i 1980, da den fortælling om nogen ville passe ind i forfatterens fabulerende univers.

 

Cykelsportens Nye Testamente i børnevenlig udgave

Det er en svær balanceakt, forfatter Jakob Staalby er ude i. Man fornemmer den store fortællelyst og passionen for at videreformidle historiernes grandiositet, men samtidig opmærksomheden på ikke at fortabe sig i detaljer med faren for at miste det yngre publikums interesse. Man kan blive i tvivl om, hvem bogens publikum egentlig er, da man som inkarneret cykelsportsfanatiker godt kan føle sig talt lidt ned til, mens historiernes detaljerighed har faren for at fremmedgøre et ungt publikum.

Vigtigst af alt er dog, at bogen har et utroligt stort, pulserende hjerte, der brænder for cykelsporten helt ind i de fjerneste afkroge af hjertekamrene. Den hylder det ubegribelige, eventyrlige og majestætiske ved cykelsporten og tydeliggør, hvorfor vi holder så meget af sporten, der i sin såre simple præmis handler om at komme hurtigst fra A til B på en jernhest. Det handler nemlig om dramaet, der udspiller sig på landevejene. Cykelsporten er en føljeton af teaterstykker, der udfolder sig hen over kalenderen, og denne bog stråler af kærlighed til sportens største monumenter og karakterer. 

Piraten, Kannibalen og De Andre Landevejsrøvere er cykelsportens svar på børnebibelen. Den introducerer sit publikum for den store mytologi, cykelsporten rummer. Det er de helt store historietangenter, der spilles på, og bogen kæler for cykelromantikernes kærlighed. Ydermere er bogen smukt illustreret af Ole Rydal, der kun bidrager til fortællingernes fascinationskraft i denne cykelsportens Nye Testamente i børnevenlig udgave.

Jakob Staalbys bog er Pixar-filmen, som både mor, far og familiens yngste kan nyde, selvom man sætter pris på forskellige niveauer af historiernes lag. Den har hjerte og stor fortællelyst, og selv den inkarnerede cykelfan kan værdsætte forfatterens forfriskende perspektiv på sporten. Piraten, Kannibalen og De Andre Landevejsrøvere er børnebogen, jeg ikke vidste, jeg manglede.

 

Piraten, Kannibalen og De Andre Landevejsrøvere
Af Jakob Staalby
Cornfield Press, 2018
104 sider

 

Bogen kan købes her.

Her i dagene op til Tour de France kan du også følge forfatter Jakob Staalbys portrætter af de formodede hovedkarakterer i dette års løb. Det er anbefalelsesværdig læsning, som kan findes her.

 

Anmeldelsen er oprindeligt offentliggjort på Feltet.dk


4 kommentarer

 • aPRDcpXFzGHBo

  NLEKYzvOih
 • xFpPzOvclnsuEJtQ

  upVZwafYhQrHECR
 • bXSJLdRcrTGM

  xCEsrRaX
 • NnQCuZDUpBGf

  NGEZXiRtSo

Skriv en kommentar

Please note, comments must be approved before they are published