Fortæl mig en cykelhistorie, far


 

Artikel i Frederiksborg Amts Avis, 7. juni 2018 / Skrevet af Joram G. Menzer / Fotos af Allan Nørregaard. 

BOGUDGIVELSE: Drabelige dueller, skurke og helte. Cykelsporten har det hele, og fortællinger fra sporten er derfor oplagte som børnehistorier, mener Jakob Staalby, der har skrevet børnebogen »Piraten, Kannibalen og de andre landevejsrøvere«.

BIRKERØD: Der var ingen tvivl i Jakob Staalbys sind, da han blev spurgt, hvor vi skulle mødes til interviewet om hans nye bog »Piraten, Kannibalen og de andre lan- devejsrøvere«, som han selv kalder »cykelhistorier for børn«.

Forfatteren, der er født og opvokset i Birkerød, hvor han har kørt gader og stræ- der tynde på sin jernhest, er nemlig selv ivrig cykelrytter.

Derfor skal vi naturligvis mødes på toppen af Aasebakken - eller barndommens bakke som han poetisk kalder den - og han har selv stor erfaring med bakkens 515 meter og den gennemsnitlige stigning på 5,2 procent.

-Jeg har kørt op ad den bakke flere gange, end jeg har tal på. Hundredvis af gange, siger Jakob Staalby, da vi står og nyder udsigten ud over Ravnsnæs og Sjælsø, og han endnu engang har forceret bakken på sin cykel.

Nogle rimelig rå typer

Glæden ved og fascinationen af cykelsporten tog især fart, da 48-årige Jakob Sta- alby som elev på Sjælsøskolen fik vist Jørgen Leths cykelfilm fra 1974 »Stjernerne og vandbærerne«.

- Det, synes jeg, var en virkelig fed film, og så blev jeg ret betaget af cykelsporten. I starten af 90’erne blev jeg så fuldstændig grebet af det, da jeg så Pantani første gang på Alpe d’Huez, siger Jakob Staalby.

Herefter tog fascinationen til, og sporten passede godt til den dengang unge mands temperament.

- Jeg var i starten af 20’erne og boede på Vesterbro, hvor jeg rendte rundt og spillede rockmusik og røg smøger. Jeg blev fuldstændig betaget af cykling, fordi det var så rock n’ roll, siger Jakob Staalby, der fortsætter:

- Der er en vildskab over den sport, som man ikke finder mange andre steder. Folk, der kører ned ad et bjerg med 90 kilometer i timen i silende regnvejr eller sidder med i en massespurt ind mod målstregen er jo rimelig rå typer. Så der er helt klart noget rock n’ roll og punk over cykling, og det er sikkert også derfor, at jeg i sin tid blev så fascineret af det, siger Jakob Staalby, der i samme åndedrag forklarer bogens titel, »Piraten, Kannibalen og de andre landevejsrøvere«.

De er jo nogle røvere og banditter på godt og ondt, og der er jo også det, der har en appel til børn, siger Jakob Staalby, mens Piraten og Kannibalen henviser til henholdsvis Marco Pantanis og Eddy Merckx’ tilnavne.

- Jeg har selv gået og fortalt mange af de cykelhistorier til mine egne børn, og særligt min søn er ofte kommet til mig og har sagt: »Fortæl mig en cykelhistorie, far«. Så skulle jeg fortælle om dengang Bjarne Riis snød de andre ved at lade som om, at han var i krise på Hautacam. Fortællingerne har jo de fundamentale elementer, som tiltaler børn. Cykelsport er proppet med helte og skurke, og nogle gange er heltene også skurke, siger Jakob Staalby med et grin.

 

Til forsvar for cykelsporten

Jakob Staalby er med på, at cykelsporten har et blakket ry, og ofte har han måttet forsvare sporten over for mennesker, der mener, at den er fyldt med snydetampe og andet skidtfolk.

Men for Jakob Staalby er det en pointe i sig selv, at heltene også kan være skurke og vice versa.

- Der er jo ikke nogen men nesker, der er entydigt gode eller entydigt onde. Børn kan også godt funde ud af, at de gode også har nogle onde sider, og at de onde kan have gode sider. Det behøver ikke at være så sort/hvidt, siger Jakob Staalby, der dog anerkender, at snyderiet kan gå for langt.

- Dybest set er det jo en sport for snydepelse, men der er selvfølgelig nogle, der snyder for meget, og doping er et helvede, som ødelægger sporten. Jeg vil aldrig forsvare doping, men jeg vil gerne forsvare cykelsporten, selvom den har grimme sider. For sådan er livet jo også, siger Jakob Staalby.

Med bogen håber han, at fremtidige generationer kan nde glæde i sporten trods dens blakkede ry, og det er den fundamentale bag- grund for, at han har skrevet bogen.

- Det er ligesom en forelskelse, hvor man vil fortælle hele verden om den her kvinde, og hvor fantastisk hun er, og man bliver helt desperat, hvis andre folk ikke kan se, hvor smuk hun er. Jeg er helt forelsket i cykelsport, og jeg har lyst til at vise folk, hvor fantastisk sporten er.


2 kommentarer

  • gUfEGcCY

    yhvUSTBdJDgNQu
  • HBwvdDonElC

    KeQGcxmz

Skriv en kommentar

Please note, comments must be approved before they are published