Touren for børn: DEN SICILIANSKE HAJ

 

Nedtællingen til Touren fortsætter, og i dag er vi kommet til italienernes store helt, den vilde og vovede Vincenzo Nibali.

Hajen er et farligt dyr, der kan lugte blod på flere kilometers afstand. VIncenzo Nibali er også et koldblodigt dyr, der angriber langt ude fra. Så det er ikke underligt, at de kalder den sicilanske bjergrytter for Hajen.

Ligesom Chris Froome har Hajen Nibali også vundet alle de tre store rundture: Tour de France, Spanien Rundt og Italien Rundt. Og det er der ikke nogle af de andre ryttere, der har gjort. 

Men Hajen har også vundet flere af de berømte klassikere: de benhårde endagsløb, der bliver kaldt Monumenter. Det har Froomey ikke gjort. Og han har ikke engang forsøgt. 

 

Den sidste store mester?

Derfor er der mange, der mener, at Nibali er en større rytter end Chris Froome. At han er den eneste, der kan måle sig med de gamle mestre: Eddy Merckx, Fausto Coppi og Bernhard Hinault. Det kan cykelfans bruge lang tid på at diskutere.

Der er dog ingen tvivl om, at Nibali er en af de bedste ryttere i hele feltet. Han kan det hele. Køre opad, køre nedad, køre enkelstart og tilmed snyde sprinterne, når der er lagt op til en massespurt.

Hajens speciale er at angribe nedad. Det ser vildt og vovet ud, når Vicenzo flyver ned ad bjergsiderne. Det går over stok og sten, men han har hele tiden fuld kontrol over sin cykel, når han kaster sig ind og ud ad de skarpe sving. 

Engang i Italien Rundt kom han ræsende ned ad en spejlblank bjergvej. Det var isnende kold, for det var oppe i de høje bjerge. Feltet jagtede ham hidsigt bagfra, mens han fræsede væk fra dem. Men pludselig, lige før et skarpt sving, var der is på vejen foran ham. I stedet for at bremse op, hev han fat i styret og hoppede med hele sin cykel henover isen. Med 90 km/t…

Ikke underligt, at de andre heller ikke kunne indhente Hajen den dag.

 

Ligeglad med andenpladser

I marts-måneden vandt Hajen den store forårsklassiker Milano-Sanremo. Det er ellers ikke et løb for bjergryttere som Nibali. Løbet plejer at slutte i en stor spurt, hvor sprinterne kæmper mod hinanden helt hen til målstregen. Men Nibali snød dem alle ved at stikke af lidt før toppen af den sidste bakke. De andre lod ham få et lille hul, men det skulle de aldrig have gjort. For på den smalle og snoede nedkørsel  kørte han hurtigere end nogle af de andre - og derfor kunne sprinterne ikke nå at indhente ham, inden han kørte ind over målstregen lige foran snuden på de andre.

Og sådan er Hajen: Man ved aldrig, hvornår han angriber. Det eneste, man kan være sikker på, er, at når han stiller op til et cykelløb, så er det for at vinde. Han er ligeglad med andenpladser. Når han kan lugte bare en lille smule blod, blotter han sine tænder og styrter afsted i et vildt angreb.

Hajen har dog ikke verdens stærkeste hold til at hjælpe sig. Han er heller ikke lige så stærk som i sine unge dage. Derfor er han ikke en af de største favoritter til at vinde den gule trøje i år. Men du kan være sikker på, at han vil gøre alt for at gøre livet surt for Froomey, Kondoren og alle de andre, når Tour de France rammer de høje bjerge. Og måske også før... 

Læs om de andre favoritter til årets Tour de France her.


Skriv en kommentar