Touren for børn: FRA SILKEBORG TIL PARIS

To dage til start. To dage til at Danmarks bedste cykelrytter kaster sig ud i sit livs største løb. I dag skal vi se nærmere på jyden Jakob Fuglsang.

Fuglen havde altid virket som en flink fyr. Sådan en rigtig rar jyde, der hellere ville hjælpe de andre end selv at gå efter sejren. 

Han havde ikke altid været sådan. I sine helt unge dage kørte Jakob mountainbike og vandt verdensmesterskaberne for unge under 23 år. 

Han skiftede til landevejscykling og vandt flere løb. Ikke de helt store løb, men det var nu alligevel ganske flot at vinde Post Danmark Rundt tre år i træk. 

 

En stærk hjælperytter

Folk fik øje på den stærke og talentfulde dreng fra Silkeborg, og han kom til de store hold. Men så skete der noget. Han holdt op med at vinde cykelløb. 

Han var stadig stærk og sej, og kunne stadig følge med de stærkeste ryttere i de høje bjerge. Men det var ikke ham, der blev kørt for. I stedet blev han hjælperytter for de store stjerner. Han selv fik aldrig chancen. Eller han tog den ikke. Måske fordi han ikke troede, at han kunne stærkere end de stærkeste. 

Der gik 1 år uden sejre. 2 år. 3 og 4 år. Men efter 5 år uden sejre, blev han træt af at være lige ved og næsten hele tiden. En dag i Brasilien greb han ud efter chancen.

Det var for to år siden, da alle de bedste ryttere i verden var samlet til De Olympiske Lege i Brasilien. Jakob var stillet op i den røde-hvide landsholdstrøje, og alle hans holdkammeratet fra Danmark havde besluttet sig for at køre for ham.

 

Forvandlingen

Og pludselig skete det. Han sad med helt fremme i finalen. Hele verden kiggede på, da han kom susende ind mod målstregen. Han havde sat alle de største stjerner i verden. Kørt fra dem på den svære olympiske rute. Kun den bomstærke belgier Greg Van Avermaet kunne han ikke slippe af med.

Belgieren tog ham i spurten, men Fuglen ærgrede sig kun kort. Han havde nemlig ikke bare vundet sølvmedaljen. Han havde bevist for sig selv og resten af verden, at han godt kunne vinde cykelløb. At han godt kunne slå nogle af de stærkeste navne i verden.

Fra den dag, blev blev jyden Jakob en anden cykelrytter. Den flinke fugl fra Silkeborg forvandlede sig til en sulten rovfugl, der ikke længere var bange for at angribe de andre store stjerner.

Sidste sommer, i 2017, vandt han endelig sin første rigtige sejr i mange år. Og hvilken sejr. I det svære og hårde etapeløb Criterium du Dauphiné slog Fuglen til. Han vandt to bjergetaper og snuppede den samlede sejr foran frygtindgydende folk som Chris Froome og  Richie Porte.

Desværre styrtede han i Tour de France sidste år og måtte udgå før han rigtig havde vist, hvad han kunne drive det til i verdens største cykelløb. Men i år er han klar til gå hele vejen. 

 

Kaptajn Jakob klar til kamp

Han er den ubetingede kaptajn på Astana, og hele holdet er bygget op omkring ham. Alle har fået én opgave: at hjælpe Fuglen frem til den største sejr. 

Men når de internationale eskperter skal nævne Top 10 favoritter overser de Fuglen. Det kan meget vel være en fejl, for selvom han ikke har et væld af sejre på samvittigheden i år, så har han kørt uhyggeligt stærkt hele foråret.

Det er kun blevet til en enkelt sejr til ham selv. Men det skal man ikke tage fejl af. Da hans holdkammerat Michael Valgren vandt den store klassiker Amstel Gold Race i foråret, var det bl.a. fordi Jakob hjalp ham ved at angribe de andre igen og igen. Det gjorde, at de andre var alt for møre til at svare igen, da Valgren satte dødstødet ind og spurtede af sted fra de andre, for at køre alene ind mod målstregen.

 

En af feltets stærkeste

I Schweiz Rundt, det sidste optaktsløb til Tour de France, var Fuglen måske den  allerstærkeste i hele feltet. Han kom godt nok skidt fra start. Hans hold lavede en elendig holdtidskørsel, og han mistede alt for meget tid til de andre. Men det slog ham ikke ud. 

Selvom han vidste, at han ikke kunne vinde, kæmpede han videre. På kongeetapen slog Kondoren Quintana til og kørte fra de andre langt fra mål. På det sidste bjerg slog Richie Porte kontra. Med en voldsom acceleration på et af de stejleste stykker satte han alle de andre og kastede sig ud i en indædt jagt på Kondoren. 

I første omgang blev Fuglen sat af. Men han fandt hurtigt sin egen rytme og kørte op til Richie Porte, så let som ingenting. Som den eneste i feltet kunne han følge med den tasmanske djævel. Og ikke nok med det: Han kørte op forbi ham og overtog jagten på Quintana.

Colombianeren klarede lige akkurat at holde forfølgerne bag sig. Fuglen blev nummer to på etapen, men den dag, var han tydeligvis den stærkeste i feltet. 

På løbets sidste etape, en lang enkeltstart, kørte Fuglsang igen stærkere end de andre favoritter. Han kom ind som én af de hurtigste og rykkede hele vejen fra en sejtte plads op til andenpladsen i den samlede stilling. Richie Porte tog den samlede sejr, men Jakob viste, at han er i mindst lige så god form som de andre favoritter. Havde hans hold ikke kørt så dårlig en holdenkeltstart, kunne Fuglen godt have vundet løbet.

 

Hvor højt kan Fuglen flyve?

Hvor langt det rækker i Tour de France er svært at sige. Som sagt, bliver han ikke regnet blandt de allerstørste favoritter. Men det er måske kun fordi den rolige jyde har holdt sig under radaren.

Han virker lige så stærk som de andre favoritter i de høje bjerge og på den individuelle enkeltstart. Og så kan han noget, som de andre ikke kan. Han kan køre på brosten. Og dem kommer der masser af på niende etape.

De andre stjerner frygter dem. Men Jakob og hans holdkammerater, de bomstærke brostenskrigere Michael Valgren og Magnus Cort, glæder sig. For her kan de sætte de andre under pres. Hvis alt flasker sig som det skal, kommer de til at lave masser af ravage på brostensetapen, der slutter på den berømte gamle cykelbane i Roubaix.

Og så kan det nok være at eksperterne indser, at de har taget fejl. At de har overset én af de stærkeste kandidater til kampen om en plads på podiet i Paris. En stille, men uhyggeligt stærk fyr fra Silkeborg.

Vi får se...

Læs om andre af de store Tour-navne her. 


Skriv en kommentar