Touren for børn: KONDOREN FRA COLOMBIA

Årets største cykelløb begynder næste lørdag. Hver dag frem til starten, præsenterer vi en af årets hovedpersoner. I dag skal vi møde den lille colombianer med den store motor: Nairo Quintana.  

Den største rovfugl i verden er Kondoren fra Andesbjergene i Sydamerika. Den kan blive næsten 1,5 meter lang, og dens vinger kan være over 3 meter brede. Det er en imponerende fugl, som kan være skræmmende at møde på en bjergtop.

Den lille colombianske bjergrytter Nairo Quintana er ikke meget større end den store fugl. Men selvom han er en lille fyr, kan han  være en skræmmende modstander for de andre cykelryttere. Derfor er det ikke så underligt, at de kalder Nairo for Kondoren. Han er nemlig en af Tour de France's farligste rovfugle. 

Chris Froome, der er årets store favorit til at vinde løbet, holder godt øje med Kondoren. For han bliver uden tvivl en af hans farligste modstander, når løbet når frem til bjergene.

 

En bondesøn fra Colombia

Kondoren Nairo er vokset op i de høje bjerge i Colombia. Hans far var en fattig bonde, der ikke en gang havde råd til at betale for at hans søn kunne køre med skolebussen. Derfor købte far Luis en cykel til sin søn, så han kunne cykle den lange vej til skole.

Hver dag skulle den lille Nairo køre op ad et stejlt bjerg for at komme til skole. Her mødte han de lokale cykelryttere, som trænede på de snoede bjergveje. Nairo prøvede at følge med dem, og det gik ganske godt. Faktisk så godt, at de voksne cykelryttere,  ikke kunne følge med den lille kondor. Det viste sig, at den lille fyr var et kæmpe talent på en cykel. Og derfor blev han ikke bonde som sin far, men cykelrytter, som de store stjerner.

Da Nairo i 2013 første gang stiller op i Tour de France er han kun 23 år gammel. Han vinder to etaper, bjergkonkurrencen og bliver den bedste ungdomsrytter i årets løb. Året efter vinder han Italien Rundt og i 2016 vinder han Spanien Rundt. Men han mangler stadig at stå som den samlede vinder af Tour de France. Det håber han, at han kan lave om på i år.

 

Tre dræbere på Tour

Det, som gør Nairo lidt bedre end de andre colombianske bjergryttere, er, at han også er god til at køre enkeltstart. Han har ganske enkelt en stor motor i sin lille krop. Og det er nødvendigt at kunne køre både bjerge og enkeltstart, hvis man vil vinde et stort løb som Tour de France. Om det kan lade sig gøre i år, er et godt spørgsmål. Men han har trænet fokuseret på at vinde løbet i år. For nylig vandt han kongeetapen og blev samlet nummer 3 i Schweiz Rundt. Et løb, som bliver betragtet som en generalprøve på Touren.

Han får hjælp af et af årets stærkeste og mest frygtindgydende hold: det spanske Movistar. Med sig har han to af feltets stærkeste og mest angrebsivrige ryttere: den erfarne og snu Valverde og den unge og vilde basker Mikel Landa. De kan alle komme på podiet, hvis de vil. Så hvis de tre dræbere kan finde ud af at arbejde sammen, kan de blive nogle meget farlige modstandere for Froomey og de andre Tour-favoritter.

Det bliver helt sikkert spændende, at se hvad der sker, når den colombianske rovfugl slår sine stærke kondor-vinger ud i højt oppe i de franske bjerge.

Skrevet af Jakob Staalby // Illustration af Ole Rydal


3 kommentarer

  • i hate everything even kawthar

    skzfan1
  • ITS MEEE BRO

    eshalsej
  • colombia for life.

    eshal

Skriv en kommentar